Košarica 0 Izdelki 0.00 €

CASA DE SANTO AMARO / oljčno olje

Ekstra deviško oljčno olje Casa de Santo Amaro - IZ INTEGRIRANE PRIDELAVE
Novo na slovenskem trgu – Portugalsko ekstra deviško oljčno olje iz Casa de Santo Amaro, Mirandela: Prestige, Premium in Selection

Na slovenski trg so prispela vrhunska portugalska ekstra deviška olivna/oljčna olja Amaro Casa de Santo Amaro, Mirandela. Naprodaj so v pollitrskih steklenicah, in sicer:
Amaro Selection, mešanica treh lokalnih sort: cobrancosa, verdeal tansmotana in madural; svežega vonja, z notami suhega sadja in jabolk in s pikantnim pookusom; zmagovalec v kategoriji na New York International Olive Oil Competition 2016.
Amaro Premium, DOP, mešanica dveh sort: cobrancosa in verdeal tansmotana; čudovito svežega vonja, z notami svežih oliv, zelišč in paradižnikov; uravnoteženega okusa s pridihom oljčnih listov in s podaljšanim pookusom; odličen kot pomaka, pa za začinjanje rib z žara, zelenjave in staranih sirov; zlata medalja na New York International Olive Oil Competition 2016.
Amaro Prestige, mešanica treh lokalnih sort: cobrancosa, verdeal tansmotana in madural; neverjetno svežega vonja z notami svežih oliv, paradižnikov in zelišč; izjemno uravnoteženega okusa, ki se še posebej lepo poda k solatam, ribam z žara, k školjkam in k mehkim sirom.

pojasnila

Ekstra deviško oljčno olje je oznaka olja iz kakovostnih, optimalno zrelih oliv, hladno stisnjenih (do 27 °C) čimprej po obiranju. Takšno olje vsebuje manj kot 0,8 % nasičenih maščobnih kislin. Hladno stisnjeno olivno olje ni sinonim za ekstra deviško olivno olje. Hladno lahko stisnejo tudi manj kakovostne olive.

zanimivosti
■ Zgodovina hiše/kmetije Santo Amaro sega v leto 1687, zdaj pa jo vodi osma generacija, brata Antonio in Francisco Pavão. Slednji je diplomirani agronom s podiplomskim študijem na temo oljkarstva in je priznani predavatelj in član ocenjevalnih komisij.
Z oljkarstvom so se pri Santo Amaro začeli ukvarjati v 19. stoletju, danes pa je v njihovih nasadih 26.000 oljk na pribl. 165 hektarih od skupno 800 hektarov. Drevesa različnih sort so posajena v različnih letnih časih, na različnih tleh in različnih nadmorskih višinah. Med njimi je dober del stoletnih. Olja Casa de Santo Amaro so posrečena mešanica tradicije, ki jo zastopa kamniti mlin, in ostale opreme, ki sodi v sam vrh najsodobnejše tehnologije pridelave oljčnega olja. Trenutno vlagajo v sistem hlajenja sodov, ki omogoča, da olje hitreje ustekleničijo, še pomembneje pa je, da olje dlje časa ohrani svojo kakovost.

■ Že Aristofan (448-380 pr.n.št.) v svojih spisih poroča o helenski kuharski tradiciji, pri pripravi zelenjave, ribjih jedi ter nekaterih sladic z oljčnim oljem.
■ Za liter oljčnega olja stisnejo približno 1450 oliv.

http://casadesantoamaro.com/